Aktuellt (arkiv)‎ > ‎

Forskare: utveckla branschspecifikt CSR

skickad 19 jan. 2011 09:53 av Ulf Eriksson   [ uppdaterad 3 feb. 2011 07:42 ]
Europa borde utveckla branschspecifika CSR-strategier för att öka konkurrenskraften, menar en österrikisk forskarrapport. Enligt studien behöver flera europeiska branscher som textil, kemikalier och bygg utveckla sina strategier för samhällsansvar, CSR (Corporate Social Responsibility), för att möta konkurrensen från andra regioner.

Branscherna möter helt olika typer av utmaningar. Ett företag inom detaljhandeln kanske möter större risk för dåliga arbetsvillkor hos grossisterna medan ett gruvbolag måste ta större hänsyn till folk som påverkas av gruvdriften.

I byggbranschen finns många små och medelstora företag som skulle gynnas av typiskt CSR-arbete som effektiva processer och grön upphandling. För textil- och kemikalieföretag är innovationsprocessen mycket viktig. De skulle enligt rapporten kunna jobba hårdare för att få fram nya tjänster och bättre på sin image.

Rapporten som skrivits av forskare på österrikiska RIMAS (Research Institute for Managing Sustainability) publiceras av EU:s industridirektorat som ett led i förnyelsen av unionens industripolitik. 

Artikeln hämtad ur MiljöAktuellt