Aktuellt (arkiv)‎ > ‎

Fruktat hållbarhetsindex

skickad 27 okt. 2010 00:11 av Ulf Eriksson   [ uppdaterad 3 dec. 2010 10:22 ]
HÅLLBARHETSINDEX
Varje år i början av hösten ökar nervositeten bland de CSR- och hållbarhetsansvariga på världens största företag. Det är när listan släpps över vilka företag som kommit med i Dow Jones hållbarhetsindex. MiljöRapporten har tittat närmare på rankningen som kan betyda oerhört mycket för företagen som kommer med – eller åker ut.
Det är företaget SAM, Sustainability Asset Management i Schweiz, som rankar företagen som sedan listas i Dow Jones Sustainability Indexes. Den listan används flitigt av allt fler fonder och placerare som ska investera enligt hållbarhetsprinciper.

Listan revideras årligen och innebär ökad spänning bland de företag som är med i undersökningen, när resultaten väl släpps, vilket i år skedde den 9 september. Varje år deltar cirka 2 500 företag i den globala utvärderingen och cirka 600 -700 företag undersöks närmare genom enkäter.

I år innehåller listan 318 företag, 46 företag har strukits från listan, däribland ett par av världens största företag, Shell och Toyota, båda högprofilerande inom miljö och hållbarhet. 48 företag är nya på listan. Av svenska företag är AB Volvo tillbaka på listan igen, medan SCA åker ut. Electrolux, SKF och Sandvik är kvar på listan.

Konkurrensen har ökat betydligt när det gäller att komma med på listan. Det har inte bara att göra med ett ökat engagemang för hållbarhetsfrågor, utan att investerare i allt högre grad vill försäkra sig om att företagen har kontroll över sina risker inom miljö, etik och sociala frågor.

På AB Volvo var glädjen stor bland de CSR-ansvariga när det blev klart att man var tillbaka på Dow Jones Sustainability Indexes, DJSI.

— Vi fanns med på listan i åtta år och så plötsligt förra året var vi inte riktigt på tårna och föll ur listan. Konkurrensen är stenhård när det gäller prestanda inom hållbarhet, säger Malin Ripa, CSR-chef.

På SCA, som fick lämna Dow Jones Sustainability Indexes, har man ännu inte tagit del av utvärderingen från SAM, som sammanställer listan.

— Vi ska ha flera möten inom kort då vi ska få mer information om varför vi inte kom med den här gången. Tills vi vet något mer är vår kommentar att vi har ett omfattande miljö- och hållbarhetsarbete, i år precis som tidigare, säger Patrik Isaksson, som är Vice President Environmental Affairs på SCA


/Artikeln hämtad ur Miljörapporten