Aktuellt (arkiv)‎ > ‎

INDUSTRINS HÅLLBARHETSPRIS 2010

skickad 12 nov. 2010 08:21 av Ulf Eriksson   [ uppdaterad 3 dec. 2010 10:13 ]
I dag delades Industrins hållbarhetspris ut på en tillställning på Tekniska Mässan. Priser delades ut inom 5 olika kategorier: Årets Industrihjälte, Industrins Energipris, Årets Hållbara Produkt, Innovations- och kreativitetspriset och Årets Sociala Ansvarspris. Dessutom delades det ut ett övergripande pris som kallas Stora Hållbarhetspriset. 
Bakom priset står tidningarna Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift och Process Nordic, och det delades ut för andra gången sedan det startades förra året. Priset är ett sätt att uppmärksamma att industrin måste tänka nytt. Teknik och ekonomi räcker inte, utan ansvar för människor och miljö måste också bli en del av strategin hos företag som vill vara en del av framtidens näringsliv. 

Jag har haft nöjet att sitta i juryn för det Sociala Ansvarspriset tillsammans med Sasja Beslik från Nordea och Martin Sjöberg från Talande Miljö. Vår vinnare blev i år Atlas Copco, som har satsat stort och långsiktigt på att arbeta med Socialt Ansvarstagande på många olika plan. Det som vi lyfte fram särskilt i motiveringen var bland annat deras program för att arbeta mot hiv och aids bland anställda i nio länder i Afrika och deras engagemang i frivilligorganisationen ”Vatten för alla”. Organisationen grundades och stöds av Atlas Copco, och har bidragit till att ge dricksvatten åt en miljon människor runt om i världen.
Av miljöfrågorna  känns vattenfrågan särskilt intressant att lyfta fram i år. Det har varit ett massivt och ganska ensidigt fokus på klimatfrågan de senaste åren. Jätteviktigt självklart, men det finns en massa andra viktiga miljöfrågor som vi också behöver engagera oss i. Vattenfrågan börjar segla upp som nästa stora ”miljötrend” och Industrins Sociala Ansvarspris ligger då självkart i framkant.


Bild: Annika Berglund från Atlas Copco 
på prisutdelningen

Här kan du läsa mer om priserna www.industrinshallbarhetspris.se 


Jag kan också passa på att tipsa om ett ganska nytt projekt inom ISO 14000-serien med koppling till vatten, nämligen ISO 14046 – Water Footprint. Det kan du läsa mer om här:

www.sis.se/DesktopDefault.aspx?tabName=@ISO14000&menuItemID=10736

Artikeln hämtad från SIS Hållbarhetsblogg. Författare Christina Sandberg