Aktuellt (arkiv)‎ > ‎

Professor Paul Ekins: "Grön skatteväxling är nyckeln"

skickad 25 nov. 2010 05:11 av Ulf Eriksson   [ uppdaterad 3 dec. 2010 10:15 ]
Visst pågår det ett ”green race”. Men problemet är att de flesta länder satsar mer på att vinna ”the brown race”. Nyckeln till en övergång från brunt till grönt handlar om fungerande skatteväxling. Och att visa att det går att kombinera tillväxt med bra klimatpolitik. Det menade professor Paul Ekins, i samband med Global Utmanings och Policy Networks seminarium ”Building a Climate Investment Community” den 17/11.

Vid seminariet påpekade Paul Ekins att även om konkurrensen om gröna innovationer hårdnar mellan EU och Kina, så satsar de allra flesta länder betydligt mer på traditionell industri, eller ”the brown race”, som Paul Ekins kallar det.

Utmaningen för alla länder, och branscher, är att klara övergången från brunt till grönt. Men idag är riskerna är stora för de länder som satsar för mycket på ny grön teknik och därför behövs initiativ av den typ som Global Utmaning föreslår, menade Ekins.
- Det gäller att visa att det går att skapa en grön skatteväxling och att det går att kombinera tillväxt och bra klimatpolitik, sade Paul Ekins.

Inslaget är hämtat från tankesmedjan Global Utmaning 


Vid seminariet gjordes en kort webbintervju med Paul Ekins
Klicka på bilden och lyssna på inslaget:

YouTube-video