Aktuellt (arkiv)‎ > ‎

Nasdaq utökar hållbarhetsindex till att gälla allt fler bolag

skickad 19 jan. 2011 09:46 av Ulf Eriksson
Trenden med hållbarhetsindex verkar hålla i sig. NASDAQ QMX fördubblar nu antalet företag i sitt globala hållbarhetsindex från 50 företag till 100. Nike och Ford är några av de nya namnen på listan.

Det svensk-amerikanska börsföretaget NASDAQ QMX har utökat sitt globala hållbarhetsindex från 50 företag till 100 som är ledande på hållbarhetsområden. Några av företagen som är nya på listan är Nike, GE, Ford och Microsoft. Sedan tidigare finns även nordiska och svenskavarianter av detta index. Både de nordiska varianterna och det globala indexet går ut på att jämföra och utvärdera börsnoterade företag efter deras hållbarhetsprestanda. Det kan vara genom att till exempel minska sitt energi- och vattenanvändande, verka för en bra arbetssäkerhet och jämlikhet i företaget. Företagen är anslutna till hållbarhetsindexet på frivillig basis. Deras miljötänk, sociala ansvar och styrelsesätt räknas med liksom möjligheter till avkastning.

Jämförelsen bygger på riktlinjer inom det som kallas ESG (environmental and social governance). Indexet ska vara en hjälp för investerare att placera sina aktier i företag som tar ansvar inom CSR-områden och Sammansättningen av indexet kommer uppdateras varje halvår.

Som CSR i praktikens krönikör Petra Wahlström, skrev om i höstas verkar alltså trenden med hållbarhetsindex vara på frammarsch. Och vi på redaktionen välkomnar liknande hållbarhetsindex. Det här ett sätt att ge konsumenter och investerare bättre överblick och att medvetet kunna välja var man vill placera eller spendera sina pengar utan att göra alltför mycket avkall på sina etiska värderingar.

/Artikeln hämtad ur CSR i Praktiken