Aktuellt (arkiv)‎ > ‎

Ökat intresse för CSR hos företag och studenter märks vid universiteten

skickad 29 nov. 2010 22:40 av Ulf Eriksson   [ uppdaterad 3 dec. 2010 10:09 ]
Ingen kan ha missat att intresset för CSR-frågor aldrig varit större än nu i samhället. Stora och små företag har fått upp ögonen för nyttan av att kombinera hållbarhet och lönsamhet och allt fler konsumenter väljer att handla hos de bolag som tar ett aktivt ansvar i samhället. En rundringning till ett antal kursansvariga CSR i Praktiken gjort, visar att intresset också märks på universiteten

Jukka Hohenthal, vid företagsekonomiska institutionen vid Uppsala Universitet berättar att de märkt hur intresset för CSR-frågor blivit större hos studenterna under hela 2000-talet. Jessica Eriksson, prefekt på Handelshögskolan vid Umeå Universitet håller med och tror att det har att göra med fler studenter ser ansvarstagandet som mer självklart bland företagen:

- Många studenter väljer att skriva uppsats med CSR-vinkling. För fem år sedan var begreppet mer ifrågasatt. Andra vi pratar med spekulerar i att av anledningarna till att allt fler studenter vill skriva uppsatser om olika aspekter av ett hållbart företagande har att göra med en förhoppning att så småningom arbeta med dessa frågor i näringslivet. Det ökade intresset hos har gjort att det har startats såväl korta kurser som långa utbildningar med CSR som tema över hela Sverige vilket fått efterfrågan på föreläsare som kan något i ämnet att öka snabbt.

För två och ett halvt år sedan startade Handelshögskolan i Stockholm startade en Masterskurs för att också kunna erbjuda en utbildning som både går mer på djupet än många andra utbildningar och för att tillgodose företagens förväntningar. Handelshögskolans Peter Nordberg är en av flera vi pratar med som berättar att många företag de är i kontakt med idag önskar att studenterna ska vara orienterade i CSR-frågor när de anställer dem. En annan är Niklas Egels Zandén, föreståndare för Center for Business in Society på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet:
- Det märks att det finns ett klart intresse från företagen, både när det gäller studenternas CSR-kompetens och att de vill ha föreläsningar om dessa frågor.

På CSR i praktiken gläds vi åt utvecklingen med fler kurser då kunskapsnivån fortfarande verkar vara ganska låg i samhället; ”definition CSR” toppar ständigt listorna över de mest söka begreppen här på CSR i Praktiken. Frågan är bara om utbildningarna också lyckas säkerställa har tillräckliga och användbara kunskaper i ämnet när så mycket förändrats i företagens inställning de senaste åren?

Vi har ägnat de senaste månaderna åt att försöka svara på frågan genom att granska utbildningarna vid några av de stora universiteten i Sverige. Vi har gått igenom utbildningarna; studerat kursplaner, val av föreläsare, kollar litteraturlistor, pratat med såväl fakulteterna som studenter som går kurserna idag och de som gått ut dem och låtit experter titta närmare på vad vi funnit. Resultatet av vår grundliga undersökning redovisar vi imorgon.

Senare i veckan följer vi upp med en analys av vad resultaten innebär för studenterna och företagen, ger förslag till förbättringar, rapporterar om en utbildning som vi tycker har en bra utgångspunkt och avslutar genom att publicera ett förslag till en utbildning som vi hoppas bidra till att höja kvaliteten hos CSR-utbildningarna i Sverige ytterligare.


Artikeln hämtad från CSR i PRAKTIKEN